Get Adobe Flash player
Home Warto przeczytać Jelita Korzeniem Życia

 

JELITA „KORZENIEM ŻYCIA" (korzeniem naszego organizmu)

 

W dzisiejszych czasach bardzo dużą wagę przywiązujemy do estetyki i higieny zewnętrznej, jednocześnie zapominając, o tym, że to, jak wygląda nasza skóra, włosy, paznokcie, jaką mamy sylwetkę, czy dręczą nas bóle głowy, stawów, pieczenie oczu i wiele, wiele innych dolegliwości zależy od tego, jak dbamy o siebie od wewnątrz. Dobre samopoczucie i zdrowie w głównej mierze zależą od stanu i sprawności naszych JELIT.

 

„Korzeń", bo tak można nazwać nasze jelita, ma za zadanie wydostać z pokarmu cenne składniki odżywcze i przerobić tak, by były łatwo przyswojone przez nasz organizm. W jelicie wytwarzane są witaminy m.in. z grupy B, K oraz aminokwasy budulcowe, które w odpowiedniej formie wędrują do organizmu. To tu wchłaniana jest woda i mikroelementy, oraz kształtowany jest kał. Reszta zbędnych i niestrawionych części pokarmowych zostaje przez jelita usuwana, by nie składować „śmieci" i nie zanieczyszczać organizmu.

 

Czy wiesz, że stan naszego organizmu i nasze zdrowie zależne jest przede wszystkim od stanu jelit???, a także od wątroby, żołądka, dwunastnicy, woreczka żółciowego, nerek i przewodu moczowego?

 

Dlatego tak ważne jest, aby te i inne narządy funkcjonowały prawidłowo.

W Centrum Medycyny Ekologicznej za pomocą Testu EAV możesz to sprawdzić

 

kliknij ---> TEST EAV <--- kliknij

 

Co roku każdy z nas zjada ok. 7kg substancji toksycznych, które nie zostają wydalone z naszego organizmu.

 

Tak naprawdę przyczyną wyjściową każdej choroby jest zanieczyszczony organizm!

 

Nawet najzdrowszy pokarm, ale źle strawiony może zamienić się w toksynę!

 

Nasz przewód pokarmowy „zaprogramowany" jest tak, by jak najlepiej strawić spożywany pokarm i wykorzystać składniki odżywcze w nim zawarte. Dlatego też BARDZO WAŻNE jest, aby dostarczać sobie tylko ZDROWY pokarm! Jednak trzeba pamiętać, że nawet najlepsze jedzenie może nie być prawidłowo spożytkowane i stać się trucizną.

 

Dieta, nawyki żywieniowe oraz leki, które zażywamy powodują rozregulowanie systemu działania flory bakteryjnej. W układzie pokarmowym jest ponad 400 różnych gatunków bakterii i grzybów. Trzeba jednak pamiętać, że bakterie wchodzące w skład flory bakteryjnej nie czynią nam złego. Wręcz przeciwnie! Flora bakteryjna w ostatnim odcinku jelit, tj. jelicie grubym pomaga dalszemu rozszczepieniu niestrawionych składników pożywienia, metabolizowaniu ich i syntetyzowaniu, z tego niektórych witamin. Przy źle funkcjonującej florze bakteryjnej substancje odżywcze nie mogą być prawidłowo wchłaniane. Natomiast złe wchłanianie początkuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelicie, które są powodem powstawania substancji trujących.

 

Czy wiesz, że toksyny, które powstają w jelicie z łatwością mogą przedostawać się do organizmu???

 

Toksyny, które powstają w jelicie mogą przedostawać się do krwiobiegu i zatruwać CAŁY ORGANIZM!

 

Bardzo ważne jest to w jaki sposób spożywamy posiłki. Ważne jest, by gryźć małe kęsy i bardzo dokładnie je przeżuwać, ponieważ już w jamie ustnej pokarm poddawany jest wstępnemu trawieniu. W jamie ustnej znajdują się ślinianki, które wraz ze śliną produkują enzymy trawienne. Następnie zbyt duże kawałki pokarmu są połykane i trafiają do żołądka, gdzie podlega dalszej „obróbce". Często jest tak, że w trakcie posiłków, czy też zaraz po zjedzeniu dużo pijemy. Jest to zły nawyk. Pijąc płyny w trakcie jedzenia rozrzedzamy soki trawienne żołądka, przez co pokarm jest źle trawiony i w takiej postaci trafia do dalszych odcinków układu pokarmowego. W tak źle przygotowanej formie, nieodpowiednio strawiony pokarm trafia do jelit i tam pod wpływem wielu złych czynników gnije, fermentuje dając toksyny.

 

Zastanów się jak możesz nie chorować skoro Twój organizm z dnia na dzień dostaje mniej składników odżywczych, a z drugiej strony jest zatruwany toksynami z gnijących dużych kawałków nie strawionego dobrze pożywienia!

 

Przy okazji należy przypomnieć sobie „złotą" zasadę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie:

Śniadanie zjedz sam.

Obiadem podziel się z przyjacielem.

A kolację oddaj wrogowi.

 

Ma to szczególne znaczenie dla trawienia, ponieważ narządy trawienne ok. godziny 21 przygotowują się do nocnego wypoczynku. Żołądek wytwarza mniej kwasów trawiennych, których wydzielanie zanika zupełnie koło północy, dlatego też jedzenie późnym wieczorem lub w nocy jest niewskazane!

Według 57 czołowych lekarzy Europy samozatrucie związane z jelitami jest przyczyną około 90% wszystkich przewlekłych chorób.

 

Kał, który zalega w jelicie i wytwarzane tam toksyny trafiają do krwi i powodują:

  • gazy i wzdęcia
  • syndrom jelita drażliwego
  • bóle mięśni i stawów
  • chroniczne zmęczenie
  • zaburzenia snu
  • wrzody
  • alergie
  • anemie
  • problemy skórne, m.in. trądzik, łuszczycę
  • nieuzasadnioną drażliwość i nerwowość
  • nieprzyjemny smak i zapach w ustach
  • bóle głowy, migrenę
  • osłabienie serca, zmniejszoną wydolność

 

Zaparcia (obstrukcja) to wstydliwy temat

Kłopoty z wypróżnianiem są bardzo częstym zjawiskiem, lecz nie każdy z nas się do nich przyznaje. Zaparcia w dużej mierze są spowodowane odwodnieniem organizmu, które jest wynikiem picia niedostatecznej ilości wody. Człowiek potrzebuje około 2 litrów wody dziennie - czystej wody!!! Nie herbat, kawy czy też soków lub innych napojów słodzonych! Jeżeli swojemu organizmowi nie dostarczamy wystarczającej ilości wody to musi ją wyciągać z KAŁU! Teraz możesz sobie wyobrazić jak brudna i zanieczyszczona woda wraca do organizmu, to prawie tak jakbyś pił wodę z szamba. Kał, który stracił wodę przylepia się szybciej do ścianek jelit, z czasem twardnieje, odkładają się kolejne warstwy kału w wyniku czego jelito robi się coraz cieńsze. Do podobnych procesów przyczynia się również dieta. Żywność rafinowana i pozbawiana błonnika powoduje coraz to gorszą pracę jelit.

Słabnie perystaltyka, przez co kał nie może być mechanicznie wydalony z organizmu. Kał zbiera się w jelitach i odkłada między kosmkami jelitowymi (blokuje ruch robaczkowy jelit), podrażniając ich ściany. Może wówczas dochodzić do stanów zapalnych śluzówki jelit, w wyniku czego ich błona staje się przepuszczalna dla toksycznych związków. Te znowu przenikają do krwiobiegu lub też tworzą nacieki na organach wewnętrznych. Nieszczelność jelit prowadzi do alergii pokarmowych i do zaburzeń układu odpornościowego.

 

Zalegający kat jest bardzo dobrym podłożem dla rozwijania się drożdżycy i idealnym podłożem dla pasożytów.

 

                                      choroby tarczycy                      choroby wątroby         choroby serca i płuc             choroby żołądka

  

 

 

 

Obok funkcji trawienia i wchłaniania jelito posiada jeszcze jedną ważną funkcję, a mianowicie jest BARDZO WAŻNYM ORGANEM ODPORNOŚCIOWYM.

 

Czy wiesz, że całkowita powierzchnia jelit obejmuje aż 300 metrów kwadratowych?

 

I tą właśnie powierzchnię ciągle atakują chorobotwórcze mikroorganizmy i ciała obce znajdujące się w pożywieniu. Dlatego też 1/4 błony śluzowej jelita zawiera tkankę limfatyczną, która stanowi ZAPORĘ przed drobnoustrojami. Również flora bakteryjna pełni ważną rolę w obronie przed zarazkami. Zdrowa flora jelitowa uniemożliwia zarazkom zagnieżdżenie się w jelicie i w ten sposób hamuje powstawanie infekcji.

Czy dbasz o dobry stan swoich jelit i florę bakteryjną???

 

Niewłaściwa dieta przyczynia się do rozwoju bakterii gnilnych, które wypierają „dobre" bakterie. Stosowanie antybiotyków, picie alkoholu wyjaławia jelita!

 

O skórę, która pokrywa nasze ciało dbamy codziennie! Dokładnie ją myjemy, peelingujemy, nacieramy kremami i balsamami. A co robimy dla „skóry" naszych jelit?


 

CZAS ZADBAĆ O „KORZEŃ" NASZEGO ORGANIZMU, wciąż tak niedoceniany!!!

 

Jelita należy regularnie oczyszczać, wspomagać ich pracę oraz wspierać mikroflorę! Ważne jest by dostarczać odpowiedniej ilości wody oraz błonnika!

 

 

Zapraszamy do Centrum Medycyny Ekologicznej